Ne féljen a TBC kezelésétől!

806
HOZZÁSZÓLÁS:

A TBC-t leginkább speciális antibiotikumokkal szokták kezelni. Ez a kezelés általában igen hosszadalmas, több hónapot is igénybe vehet. Mint minden más betegség esetében, így a TBC-nél is igaz, hogy minél korábban kezdődik meg a kezelése, annál könnyebb és gyorsabb a gyógyulás, és annál rövidebb ideig kell a gyógyszeres  kezelést alkalmazni.

A TBC gyógyszeres kezelése

A tuberkulózis gyógyszeres kezelésének 2 szakasza létezik: az intenzív és a stabilizációs fázis.

Az intenzív szakasz általában 2-3 hónapos időtartamú, és 3 vagy 4 féle antibiotikum együttes alkalmazásával végzik. Ezek a gyógyszerek kimondottan a Mycobacteriumokat pusztítják el. Ez a kórokozó rendkívül erős és ellenálló, emiatt igen nehezen lehet tőle megszabadulni. Ezért csak a gyógyszerezés megkezdése után több héttel kezdenek enyhülni a tünetek. A kórokozó olyannyira szívós, hogy legalább 6-9 hónapos kezeléssel lehet csak véglegesen elpusztítani. Ezért rendkívül fontos a páciens részéről, hogy betartsa a kezelőorvosa utasításait, és rendszeresen megjelenjen a kontroll vizsgálatokon is.

A stabilizációs fázisban általában isoniazid  és rifampicin szereket alkalmaznak. A terápiát csak kórházakban, megfelelően felszerelt tüdőgyógyászati osztályokon lehet végrehajtatni, mert csak itt van
meg a kellő szakértelem ahhoz, hogy a beteg a neki legmegfelelőbb és helyes dózisú gyógyszereket kapja meg, méghozzá éppen addig, ameddig szüksége van rá.

A kezelést folytatni kell

A már hazabocsátott betegeknek tüdőgondozóval vagy háziorvossal kell folytatnia a kezelést a továbbiakban, hogy biztosítva legyen a terápia sikeressége, valamint, hogy  az alkalmazott gyógyszerek esetleges mellékhatásokra is fény derüljön, esetleg másfajta gyógyszereket kaphasson a beteg, ha nem megfelelő hatékonyságúak az előzőleg felírt pirulák.

A beteggel kapcsolatba került személyek a megfertőződésük elkerülése érdekében szintén kezelést kaphatnak.

Ha a páciens következetesen végigcsinálj a kezelést, akkor teljesen meggyógyulhat a betegségből köszönhetően az orvostudomány fejlettségének. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a terápia, valamint hogy a páciens pontosan betartsa a kezelőorvosa utasításait a kezelés egész ideje alatt.

Amennyiben a gyógyszeres terápia mégsem hozná meg  az elvárt eredményt, illetve ha valamilyen szövődmény megelőzése vagy elhárítása miatt szükségessé válik, akkor sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet a tüdő funkciójának javítása érdekében.

806
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]